Dijsselbloem sluit lastenverlichting uit

Nederlanders hoeven voor volgend jaar niet te rekenen op lastenverlichting. Volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zal het al lastig genoeg worden de begroting rond te krijgen. Dat zei hij maandag in Brussel in reactie op de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) over de Nederlandse economie.

Op de vraag of er ruimte in de begroting zal zijn voor lastenverlichting zei hij: "Dat lijkt me niet. Het wordt echt passen en meten dit jaar." Maar op basis van de cijfers van het CPB denkt Dijsselbloem wel dat het 'zou moeten lukken' de begroting passend te krijgen. Het CPB raamt de economische groei voor 2017 op 2 procent. "Lastenverlichting zoals we dit voor dit jaar hebben kunnen doen, zie ik volgend jaar zich niet herhalen."

Dijsselbloem wees erop dat lastenverlichtende maatregelen het economisch herstel van de Nederlandse economie hebben ondersteund. Met name de binnenlandse vraag is hierdoor wat sterker geworden.

Brexit
Internationale tegenwind zoals een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie kan de groei remmen. Ook de vluchtelingencrisis drukt op de begrotingen van landen, maar Dijsselbloem denkt niet dat dit grote economische gevolgen zal hebben. "Natuurlijk zijn de kosten hoger dan dat we een paar geleden hadden kunnen verwachten, maar daar is nu geld voor gereserveerd en wordt ingepast in de begroting."

Voor dit jaar voorspelt het CPB dat een groei van 1,8 procent, waar het in december nog uitging van plus van 2,1 procent. Dijsselbloem wees erop dat ook ondanks internationale bedreigingen en onzekerheid het herstel doorzet. "Helaas gaat het soms langzaam als je uit een crisis komt, maar het gaat steeds beter."

Dijsselbloem sluit lastenverlichting uit
Dijsselbloem sluit lastenverlichting uit (Foto: ANP)