Apen geloven in God

Wie het idee had dat chimpansees dieren zijn die wellicht wat slimmer zijn dat andere dieren en misschien zelfs tekenen van intelligentie vertonen, komt bedrogen uit. Een groep onderzoekers heeft namelijk bij de dieren gedrag ontdekt dat zou wijzen op een beginstadium van een religieuze beleving.

Pas ontdekte filmbeelden van chimpansees laten zien dat onze volle neven dingen doen, die je prima als een ritueel zou kunnen uitleggen. Zo is er te zien dat de dieren -schijnbaar zinloos- stenen tegen bomen gooien en holle ruimtes van bomen gebruiken om stenen in op te stapelen. De onderzoekers hebben hier geen betere verklaring voor dan dat dit primitieve gedrag zou kunnen worden uitgelegd als religie in een zeer vroeg gevorderd stadium.

Deze beelden zouden wetenschappers meer inzicht moeten geven in wat de basis zou geweest zijn van onze eigen religieuze beleving en de rituelen die wij er op na houden.

Te zien is ook hoe de mensapen stenen stapelen. Iets dat veel lijkt op de 'steenmannetjes' (of: Cairns) die de vroege mens over de hele wereld heeft achtergelaten.

Het was al langer bekend dat Washoe en zijn soortgenoten stenen en stokken als gereedschap gebruiken. Hiermee kunnen ze noten kraken of allerlei voedsel uit moeilijk te bereikbare plaatsen scheppen. Het gedrag dat ze echter op het beeldmateriaal vertonen, is niet bepaald functioneel te noemen. Dus zien de onderzoekers er rituelen in.

Laura Kehoe, een van de betrokken wetenschappers, kreeg kippenvel toen ze de beelden had bekeken. "Deze ontdekking kan een inzicht geven in de manier waarop menselijke rituelen zijn ontstaan", schrijft ze.

"Het markeren van begaanbare paden en het aanduiden van je territorium met behulp van stapels stenen, was een belangrijke stap in de menselijke geschiedenis. Als we kunnen uitvinden hoe de stapels stenen zich verhouden tot het gebied waarin de chimpansees leven (en claimen) kan dat ons een een behoorlijk inzicht geven".