MST serveert vette bek aan patiënt

Trek in een vette bek als je in het ziekenhuis ligt? Meestal kun je dat wel vergeten want het meeste ziekenhuisvoer bestaat uit uitgebalanceerde gezonde maaltijden gestoomde slappe troep. Dit geldt niet langer voor het Medisch Spectrum Twente, dat na de verhuizing op 9 januari het roer drastisch heeft omgegooid.

Voorheen kende ook het MST een strak eetregime: ’s middags verplicht warm eten en ’s avonds brood. Voortaan kan de patiënt elk moment van de dag via een tablet kiezen wat hij wil eten. Er is keuze uit 8 soorten vlees, deegwaren, groente en vegetarische gerechten. Ook poffertjes, bitterballen, ijs, smoothies en fruitsalade prijken voortaan op de menukaart.

Michiel Klatte, bedrijfskundig manager van het MST, vertelt: “Waarom snacks in een ziekenhuis? Wij propageren gezond eten, maar het is niet aan ons om te bepalen wat gezond en ongezond is. Waarom beleren, als je dit thuis ook eet.” In eerste instantie kon de patiënt eten wanneer hij wilde, maar er zijn toch vaste eettijden ingesteld. Wel is het mogelijk om in overleg met roomservice daar alsnog van af te wijken. Uitgangspunt is dat het MST alle nationaliteiten, smaken, diëten, geloofsvoorschriften en voorkeuren van dienst wil zijn. 

Hoewel het ziekenhuis voor een reorganisatie staat, waarbij dit jaar nog 300 fulltime banen komen te vervallen, verwacht Klatte dat het nieuwe voedingsconcept blijft bestaan. “Het is een van de paradepaardjes van het nieuwe MST.