Merkel hekelt AfD vlak voor verkiezingen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft hard uitgehaald naar de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD). De oppositiepartij 'brengt de samenleving niet samen en heeft geen goede oplossingen voor de problemen', zei Merkel in een interview met Bild am Sonntag.

De Duitse regeringspartijen zitten in hun maag met de opmars van de AfD. De partij, een fel tegenstander van het vluchtelingenbeleid van Merkel, gooit in de peilingen hoge ogen voor drie deelstaatsverkiezingen die volgende week plaatsvinden. Zondag zijn er gemeenteraadsverkiezingen in de deelstaat Hessen en ook daar wordt terreinwinst voor de AfD verwacht.

Merkel verdedigde in het interview met Bild am Sonntag juist haar besluit om de Duitse grenzen open te houden voor vluchtelingen. Ze benadrukte in te zetten op een Europese oplossing voor de vluchtelingencrisis, door bijvoorbeeld de buitengrenzen van de EU beter te bewaken en meer samen te werken met Turkije.

Deelstaatverkiezingen
Kiezers in drie Duitse deelstaten gaan op 13 maart naar de stembus voor de zogeheten Landtagswahl. Er staat veel op het spel in Baden-Württemberg, Sachsen-Anhalt en Rijnland-Palts; drie staten die samen meer inwoners hebben dan Nederland.

Bij de vorige verkiezingen (2011) in de zuidwestelijke staat Baden-Württemberg (bijna 11 miljoen inwoners) werd de CDU ruimschoots de grootste partij. De sociaaldemocratische SPD en de Groenen gingen echter een coalitie aan en zetten de christendemocraten buitenspel. Volgens peilingen zouden de Groenen volgende week weleens de grootste kunnen worden.

In het naast Luxemburg en België gelegen Rijnland-Palts (4 miljoen inwoners) zit ook een regering van SPD en de Groenen. In 2011 versloeg de SPD nipt de CDU. Volgens de peilingen wordt het nu opnieuw een spannende strijd om wie de grootste wordt en wie dus de initiatiefnemer voor de volgende coalitie wordt.

Sachsen-Anhalt, in voormalig Oost-Duitsland, is met 2,2 miljoen inwoners de kleinste staat waar komende zondag wordt gestemd. De CDU won daar ruim in 2011 en regeert sindsdien met de SPD. De sterke positie van de CDU lijkt geen gevaar te lopen, maar de verwachting is dat de AfD in Sachsen-Anhalt een flinke opmars maakt en mogelijk zelfs groter wordt dan de SPD.

Merkel hekelt anti-immigratiepartij
Merkel hekelt anti-immigratiepartij (Foto: ANP)