Vettel en Hamilton lijnrecht tegenover elkaar in Halo-discussie

De afgelopen dagen reden Ferrari-rijders Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen rond op het circuit van Barcelona met een Halo-cockpitbescherming over hun gehelmde hoofden heen. Het kwam de Formule 1 andermaal op een hoop kritiek te staan, want met name het uiterlijk van de wagen heeft er hevig onder te lijden. Drievoudig wereldkampioen Lewis Hamilton noemde Halo reeds de "meest afschuwelijke modificatie in de Formule 1 aller tijden." Vele fans sluiten zich daar uiteraard bij aan. Vettel is het met de kritiek echter niet eens. "Met Halo waren Henry Surtees en Justin Wilson niet gestorven," stelt de Duitser.

Vettel is dan ook tevreden over het concept. "Ten eerste ontneemt het je zicht niet," zegt hij. "Je ziet wat je moet zien. Op het estetische vlak kan het nog beter en we kunnen ook nog kijken of het nog minder in de weg kan zitten. We zullen dan ook snel evoluties van dit concept zien. Ik ben het ermee eens dat het er niet fraai uitziet, maar het vergroot de veiligheid en het redt levens. Er zijn zeker twee rijders die in de afgelopen vier jaar zijn gestorven die met Halo nog onder ons zouden zijn geweest: Henry Surtees en Justin Wilson. Dan kan Halo lelijk zijn, dat rechtvaardigt niet dat deze twee jongens er niet meer zijn."

Surtees stierf enkele jaren geleden tijdens een Formule 2 race doordat hij een band op zijn hoofd kreeg. Indycarracer Wilson kwam om het leven toen hij brokstukken tegen zijn helm aan kreeg tijdens een race op de Pocono Raceway in 2015. Hamilton is zoals eerder opgemerkt een felle tegenstander van Halo. "Ik waardeer de zoektocht naar veiligheid maar dit is Formule 1 en zoals het nu is is het goed," bromt de Brit desgevraagd. Hamilton hoopt dat hij er nooit mee hoeft te rijden. "Wanneer ze het invoeren hoop ik niet dat het gebruik ervan verplicht wordt, want het is uiteindelijk ónze veiligheid. Wanneer het optioneel is, zal ik het niet gebruiken."

Enige weken terug suggereerde GPDA-voorzitter Alex Wurz nog dat álle rijders voorstander zouden zijn van cockpitbescherming. Dat bleek niet waar te zijn. Buiten Hamilton hebben ook Nico Hulkenberg en Jolyon Palmer zich al kritisch uitgelaten over Halo.