Gelijkspel bij Korea - Korea, Australië verrast Japan

Het Aziatisch olympisch kwalificatietoernooi in het vrouwenvoetbal is maandag begonnen. In Japan stonden de eerste drie wedstrijden op het programma, waaronder Zuid-Korea tegen Noord-Korea.

De dames uit het Noorden wonnen in 2014 nog goud op de Asian Games in het Zuiden en waren ook dit keer favoriet. Jung Sul-bin schoot de zuidelijke dames na een half uur echter op voorsprong, maar dat konden ze niet vasthouden. Tien minuten voor tijd kon de Glorieuze Leider thuis toch nog een beetje juichen: Kim Un-ju zette de gelijkmaker en tevens de eindstand van 1-1 op het scorebord.

Australië boekte een verrassende zege in het eerste duel. De Matildas stonden voor rust al op een 2-1 voorsprong tegen het gastland en de vice-wereldkampioenen, waarna Katrina Gorry er in de tweede helft nog 3-1 van maakte. Voor de wereldkampioenen van 2011 wacht nu een pittige strijd om de Spelen te halen, maar het is zeker nog niet onmogelijk. In het openingsduel won China met 2-1 van Vietnam en daarmee zijn de zes deelnemende landen genoemd. De top-2 van het toernooi, dat alleen uit een groepsfase bestaat, gaat naar de Spelen in Rio.