Oscars 2016: Mad Max grote winnaar, Spotlight beste film

Vannacht zullen voor de 88e keer de Academy Awards oftewel Oscars worden uitgereikt. Bij de ceremonie in het Dolby Theatre in Hollywood, Los Angeles, die wordt gepresenteerd door de komiek Chris Rock, worden vanaf 02.30 uur de begeerde filmbeeldjes uitgereikt in 24 categorieën.

Bij de 88e editie van de Academy Awards is The Revenant de grootste kanshebber met maar liefst twaalf Oscar nominaties, gevolgd door de apocalyptische actiefilm Mad Max: Fury Road, die in tien categorieën is genomineerd.Daarnaast kijken we uiteraard uit naar de epische strijd tussen de veteranen John Williams en Ennio Morricone in de categorie Beste Filmmuziek.

Dekatophetspek volgt voor FOK! het hele gebeuren live via het wereldwijde web en zal u tijdens de ceremonie in het onderstaande blog live op de hoogte houden van de winnaars van de Oscars.

Zal DiCaprio zijn begeerde Oscar eindelijk mee naar huis mogen nemen?

Update 06.10 uur
De film Spotlight heeft de Oscar gewonnen in de categorie Beste Film. De film heeft daarmee in totaal twee Oscars gewonnen. De film Mad Max: Fury Road is de grote winnaar geworden met maar liefst zes Oscars, gevolgd door The Revenant die drie van de twaalf nominaties wist te verzilveren. Hiermee sluiten we ook het live-blog rondom de Oscars af. Bedankt voor het meelezen en reageren en voor wie nog slapen gaat pit ze, alle schrikkeljarigen een fijne verjaardag en voor alle anderen een fijne schrikkeldag.

Update 05.56 uur
De Oscar voor Beste Acteur in een Hoofdrol is voor Leonardo DiCaprio die we zagen schitteren in de indrukwekkende rolprent The Revenant. We wachten nu nog vol spanning op de uitreiking van de Oscar voor de Beste Film. The Revenant? Spotlight? Mad Max: Fury Road? Room?

Update 05.53 uur
De Oscar voor Beste Actrice in een Hoofdrol is niet geheel verrassend voor de oogstrelende Brie Larson in de huiveringwekkende dramafilm Room.

Update 05.40 uur
De Oscar voor de Beste regisseur is voor Alejandro González Iñárritu (The Revenant). Weet de film met Leonardo DiCaprio dan alsnog de grote Oscars in beslag te nemen?

Update 05.30 uur
De Oscar voor Beste Muziek in een Film is voor de legendarische componist en orkestleider Ennio Morricone met zijn indrukwekkende soundtrack voor The Hateful Eight, die het aanwezige publiek in het Italiaans bedankte voor de eerste Oscar in zijn langdurige loopbaan. In de Categorie Beste originele Liedje in een Film mag Sam Smith een Oscar mee naar huis nemen voor het liedje 'Writings On The Wall' in de film Spectre.

Update 05.15 uur
De film Stutterer heeft een Oscar gewonnen als Beste Korte Film. De Oscar Voor Beste Buitenlandse Film is voor Son of Saul. Tijd voor Lady GaGa, die werd geïntroduceerd door de Amerikaanse vice-president Joe Biden.

Update 05.00 uur
Het laatste en spannendste uur van de Oscars is begonnen! Arnold Schwarzenegger spreekt zijn vriend Sylvester Stallone ondertussen toe na zijn verlies in de categorie Beste Acteur in een Bijrol.

Update 04.45 uur
De Oscar voor Beste Korte Documentaire is voor A Girl in the River. In de categorie Beste Documentaire is de film Amy over de te jong overleden zangeres Amy Winehouse de winnaar van een Academy Award. Nog acht beeldjes te gaan voor we weten wie de grote winnaar wordt. Eerst maar eens kijken welke filmhelden ons het afgelopen jaar zijn ontvallen. Het liedje 'Blackbird' van The Beatles zorgt voor de nodige kippenvel bij de droevige In memoriam beelden.

Update 04.35 uur
De Oscar voor Beste Acteur in een Bijrol is tot verrassing van velen voor Mark Rylance in Bridge of Spies.

Update 04.15 uur
Ook Pixar heeft zijn Oscar binnen in de categorie Beste Animatiefilm, met de gedoodverfde winnaar Inside Out. In de categorie Beste Korte Animatie is Bear Story de winnaar van een Academy Award. Beren lijken het goed te doen dit jaar. Nu The Weeknd. Tot nu toe hebben alle meervoudig genomineerde films, met uitzondering van Mad Max: Fury Road, nog maar één Oscar weten te verzilveren! Zometeen de Oscar voor Beste Acteur in een Bijrol. Wij zetten ons geld op Sylvester Stallone.

Update 04.00 uur
En zo heeft Mad Mad: Fury Road alweer een tweetal Oscars te pakken, ditmaal voor beste Geluidsmontage en Beste Geluidsmix. Wordt het post-apocalyptische spektakel van George Miller de grote winnaar van dit jaar? De Oscar voor Beste Visuele Effecten is voor Ex Machina.

Update 03.45 uur
Ook Mad Max: Fury Road heeft de eerste drie vier Oscars binnen voor Beste Kostuumdesign, Beste Productie Design, Beste make Up en Haar en Beste Montage.

Ook is er een bijrol acteur uit The Revenant aanwezig bij de Oscars die zich zo te zien beregoed weet te vermaken. De film heeft namelijk zijn eerste Oscar binnen voor het voortreffelijke cinematografische werk van Emmanul Lubezki.

Update 03.14 uur
En de prijs voor Beste actrice in een bijrol gaat naar Alicia Vikander in The Danish Girl. FOK!ker nu_ kwam ondertussen met deze prima suggestie voor een stream van het Oscars gebeuren. Helemaal top!

Update 03.00 uur
De eerste beeldjes voor Beste Originele en Bewerkte Scenario zijn uitgereikt aan respectievelijk Spotlight en The Big Short.

Update 02.45 uur
Chris Rock gaf in zijn introductie de mensen, die de Oscars boycotten vanwege het feit dat de genomineerden te blank zouden zijn, een flinke veeg uit de pan. Het hele Oscars-gebeuren is ook live via Radio 1 te volgen. Meepraten op het forum over de kanshebbers en winnaars kan hier!

Update 02.30 uur
We zijn begonnen met de 'White People's Choice Awards'!

It's starting! #Oscars pic.twitter.com/KNA2uoG2gr

— SCENE (@SCENECard) 29 februari 2016

Alle winnaars op een rij:

Beste film
Spotlight

Beste regisseur
The Revenant - Alejandro González Iñárritu

Beste actrice in een hoofdrol
Brie Larson, Room

Beste acteur in een hoofdrol
Leonardo DiCaprio, The Revenant

Beste actrice in een bijrol
Alicia Vikander, The Danish Girl

Beste acteur in een bijrol
Mark Rylance, Bridge of Spies

Beste buitenlandse film
Son of Saul

Beste animatiefilm
Inside Out

Beste aangepaste script
The Big Short

Beste orginele script
Spotlight

Beste muziek in een film
The Hateful Eight

Beste muzieknummer in een film
Sam Smith - Writings on the Wall (Spectre)

Beste make-up en styling
Mad Max: Fury Road

Beste kostuumdesign
Mad Mad: Fury Road

Beste visual effects
Ex Machina

Beste filmmontage
Mad Max: Fury Road

Beste Production Design
Mad Max: Fury Road

Beste geluidsmontage
Mad Mad: Fury Road

Beste geluidsmix
Mad Mad: Fury Road

Beste cinematografie
The Revenant

Beste documentaire
Amy

Beste korte documentaire
A Girl in the River

Beste korte film
Stutterer

Beste korte geanimeerde film
Bear Story