Schorsing Blatter en Platini is teruggebracht tot 6 jaar

De schorsingen van Sepp Blatter en Michel Platini zijn met twee jaar teruggeschroefd. Waren de heren aanvankelijk acht jaar geschorst, nu is dat teruggebracht naar ze zes jaar.

Het tweetal werd vorig jaar december voor acht jaar geschorst door de ethische commissie van de FIFA. Blatter deed in het verleden (2011) een verdachte betaling van 1,8 miljoen euro aan Platini, voor werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 had verricht.

Volgens Blatter ging het om een legitieme betaling, maar de ethische commissie oordeelde anders. De FIFA bevond beide heren schuldig, maar het tweetal heeft altijd ontkend te maken te hebben gehad met corruptie of omkoping. Een schorsing van acht jaar werd opgelegd.

Blatter en Platini gingen in beroep tegen de sanctie. Deels met goed vervolg, zo blijkt nu. Het beroepscomité van de wereldvoetbalbond blijft van mening dat de twee schuldig zijn, maar bracht de schorsing wél terug van acht naar zes jaar.  Die strafvermindering komt er omdat er 'te weinig rekening gehouden werd met de verdiensten en verwezenlijkingen van Blatter en Platini bij de FIFA, de UEFA en het voetbal in het algemeen'.

Komende vrijdag worden de presidentsverkiezingen van de FIFA gehouden. De schorsing van Platini zorgde er voor dat hij in ieder geval niet de opvolger van Blatter wordt. Doordat de schorsing is teruggebracht, kunnen beide heren weer actief zijn voor het WK 2022 in Qatar.