Republikeinen Nevada stemmen in voorverkiezing

Wie wordt de Republikeinse presidentskandidaat? In drie Amerikaanse staten zijn er voorverkiezingen geweest; van de zeventien kandidaten die er ooit waren, zijn er nu nog vijf in de race. Dinsdag zijn er opnieuw voorverkiezingen, deze keer in de westelijke staat Nevada. Een voorbeschouwing.

De caucus in Nevada is bij de Republikeinen de laatste voorverkiezing voor Super Tuesday. Volgende week, op 1 maart, zijn er op één dag voorverkiezingen in twaalf staten tegelijk. Nevada is dus een laatste graadmeter voor de kandidaten. Zakenmagnaat Donald Trump won afgelopen zaterdag de voorverkiezing in South Carolina. Eerder deze maand won hij ook in New Hampshire, terwijl de ultra-conservatieve Ted Cruz op 1 februari in Iowa aan het langste eind trok.

Christelijk
Dat Trump ging winnen in het sterk christelijke South Carolina, was op basis van de peilingen wel verwacht. Volgens het 'winner takes all'-principe won Trump alle vijftig gedelegeerden. Zijn winst is opvallend omdat Trump niet als bijzonder gelovig te boek staat. Ted Cruz, die om de haverklap God aanbidt en zijn oer-conservatieve, christelijke opvatingen laat horen, zou de ideale kandidaat van South Carolina moeten zijn. De zege van Trump was dan ook een dreun voor Cruz, maar een nog veel grotere klap was dat Cruz de tweede plaats moest laten aan Marco Rubio. De jonge sentator uit Florida bleef zijn collega uit Texas 0,2 procentpunt voor.

South Carolina was ook het eindstation van Jeb Bush. De voormalig topfavoriet bleef ver achter bij de top-3 en staakte zijn presidentiële campagne. Gouverneur John Kasich van Ohio en oud-neurochirurg Ben Carson scoorden nog slechter dan Bush, maar blijven nog wel in de race en denken nog niet aan opgeven. Het campagneteam van Ben Carson reageerde: 'Met uitzondering van de winnaar heeft Carson net zo veel gedelegeerden gehaald als de andere kandidaten.'

Peilingen
Voorafgaand aan de caucus in Nevada wordt één vraag steeds nadrukkelijker gesteld: Wie kan Donald Trump stoppen? Afgaande op de peilingen lijkt Nevada een kopie te gaan worden van South Carolina. Trump heeft een comfortabele voorsprong, terwijl Cruz en Rubio strijden om de tweede plaats. De vraag is welke invloed de Bush-stemmers hebben op die tweestrijd, nu hun kandidaat is afgevallen. Volgens onderzoek hebben veel Bush-kiezers nog niet bepaald wie hun tweede keus is. Bush' oud-leerling Marco Rubio en de relatief gematigde John Kasich scoren het hoogst.

De kans is groot dat Trump opnieuw wint in Nevada. De vraag is of Rubio genoeg stemmen kan vergaren om Cruz opnieuw van de tweede plaats af te houden. Binnen de Republikeinse partij zien veel mensen dat graag gebeuren. Ted Cruz is verre van geliefd en velen zien in Rubio de meest geschikte kandidaat waar de gevestigde orde zich achter kan scharen.

De vraag is ook of Ben Carson en John Kasich vanavond uitslagen boeken die perspectief bieden. Kasich laat in tv-debatten en interviews een gematigd en verzoenend geluid horen. Hij is ervan overtuigd dat hij de ideale kandidaat is om twijfelende Democraten in het Republikeinse kamp te krijgen. Critici denken daar anders over; ze zien liever dat iedereen zich zo snel mogelijk achter Marco Rubio schaart. Want zolang kandidaten als Kasich en Carson in de race blijven, is dat direct in het voordeel van Donald Trump.

Uitslag
Aangezien Nevada bijna aan de westkust ligt, loopt de staat negen uur achter op onze tijd. Het is in Nederland al woensdagochtend als de eerste uitslagen binnendruppelen. De Democraten hebben zaterdag hun laatste voorverkiezing voor Super Tuesday. Democratische kiezers in South Carolina mogen dan hun voorkeur voor Hillary Clinton of Bernie Sanders uitspreken.

Donald Trump en Ted Cruz
Donald Trump (links) en Ted Cruz zijn twee van de drie Republikeinse topkandidaten.