Vechtpartij in azc België om hoofddoek

Voor opnieuw een vechtpartij in een asielzoekerscentrum schakelen we over naar de Belgische plaats Leopoldsburg, ten zuiden van Eindhoven. In een opvangcentrum gingen daar zo'n honderd mensen op de vuist, meldt de NOS. De aanleiding was een asielzoekster die geen hoofddoekje wilde dragen.

Een paar Afghanen vielen al een paar dagen een Syrisch meisje lastig omdat ze geen hoofddoek draagt. Vrijdagmiddag was zij die bemoeienis beu. Dat leidde tot een vechtpartij tussen een groep Syriërs en Irakezen aan de ene kant tegen Afghanen aan de andere kant.

Zeven mensen raakten gewond; één moest voor behandeling naar een ziekenhuis. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken, noemt het geweld verwerpelijk. 'Het is een eigen keuze om een hoofddoek te dragen en het is niet aan enkele alleenstaande mannen om dat op te leggen', zei hij tegen de Vlaamse publieke omroep VRT.

Volgens het Rode Kruis bekritiseerden twee of drie Afghanen al een paar dagen een Syrisch meisje omdat ze geen hoofddoek droeg. Toen het meisje het gistermiddag kennelijk beu was, kwamen een groep Syriërs en Irakezen tegenover een groep Afghanen te staan en kwam het tot een vechtpartij.

De politie nam elf Afghanen mee voor verhoor. Ze worden ondergebracht in andere opvangcentra in België.