'Individuele downloaders niet meer veilig'

Dutch Filmworks heeft de jacht op illegale downloaders geopend. De distributeur gaat individuele piraatjes opsporen, beboeten of zelfs voor de rechter slepen.

Naar eigen zeggen beschikt het bedrijf over lijsten met IP-nummers waarvan bekend is dat er wel eens een film op neergeladen is. De daadwerkelijke personen/adressen achter een IP-nummer is in principe alleen bekend bij de internet-providers. Deze gegevens mogen niet zomaar aan derden verstrekt worden. Tot nu toe.

Dutch Filmworks verlangt nu van de internetaanbieders als KPN of Ziggo dat zij een waarschuwing sturen naar klanten die betrapt zijn op het illegaal downloaden. Indien de klanten dit negeren, of naast zich neer leggen, dan wil de filmdistributeursde namen en adressen opvragen, zodat ze een boete (of beter gezegd: schikking) kunnen sturen.

Wanneer bij de gebruikers ook deze schikking in de vuilnisbak verdwijnt, dan sluit Dutch Filmworks een gang naar de rechter niet uit. Vergeleken met het buitenland, stelt de boete trouwens niet veel voor. Het bedrijf denkt aan zo'n 150 euro. In Duitsland is dat ongeveer 800 euro. Het zou voornamelijk een afschrikkingseffect moeten hebben.

Twee jaar geleden gingen het nog heel anders in Nederland: downloaden werd min of meer gedoogd. Ter compensatie daarvoor kwam er een thuiskopieheffing op dvd's en allerlei beeld- en geluidsapparatuur. Na ingrijpen van 'Europa' vaart men een andere koers, wellicht reden om die heffing af te schaffen (maar daar zou ik mijn geld niet op zetten).

Tim Kuik van Brein heeft uiteraard enthousiast gereageerd op het plan van Dutch Filmworks. Volgens hem heeft het plan zeker kans van slagen. Toch blijft hijzelf de tactiek hanteren om alleen achter de grote uploaders te gaan. Kuik heeft zijn hoop gevestigd op het Europese hof van Justitie. Die laatste doet een poging om het nog dit jaar mogelijk te maken dat providers worden gedwongen de klantgegevens van dowloaders te openbaren. Ook wil het hof dat internetaanbieders hun klanten de toegang tot websites die het illegaal streamen en dowloaden faciliteren, ontzeggen, dan wel onmogelijk maken.