Schrijver Umberto Eco overleden

De Italiaanse schrijver, criticus en filosoof Umberto Eco is gisteravond overleden. De auteur, die vooral bekend werd met boeken als De naam van de roos en De slinger van Foucault, is 84 jaar geworden. Het treurige nieuws werd via de Italiaanse media bekend gemaakt.

De in 1932 in Alessandria geboren Eco begon zijn loopbaan als schrijver halverwege de jaren vijftig, maar zou internationaal in 1980 doorbreken met zijn indrukwekkende roman Il Nome della Rosa (De naam van de roos), een gewelddadige en duistere thriller die zich afspeelt in de Rooms-katholieke Italiaanse wereld van 1327. Het boek, dat in 24 talen zou worden vertaald, ging meer dan 10 miljoen keer over de toonbank. De naam van de roos zou in 1986 worden verfilmd door Jean-Jacques Annaud, met Sean Connery in de hoofdrol.

De naam van de roos

Eco zou daarna nog boeken uitbrengen zoals De slinger van Foucault (1988), Het eiland van de vorige dag (1994), Baudolino (2000) en De mysterieuze vlam van koningin Loana (2004). Ook stond Eco bekend als een groot kenner van alles rondom het personage James Bond. In 2012 ontving de schrijver nog de Vrede van Nijmegen Penning, een prijs voor personen die zich ingezet hebben voor de vrede op het Europese continent en de positie van Europa in de wereld.