Zwitsers jeugdolympisch goud op spannende reuzenslalom, Tan 16e

De reuzenslalom bij de dames op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer is gewonnen door de Zwitserse Melanie Meillard. Ze zegevierde in een spannende wedstrijd, waarin het goud beslist werd in een strijd om honderdsten van een seconde.

Katrin Hirtl-Stanggassinger uit Duitsland ging na de eerste run aan de leiding, maar had slechts 0,04 seconden voorsprong op Meillard. De Duitse, goed voor brons op de alpinecombinatie, kon dat in de tweede run net niet verdedigen. Meillard bleek 0,06 seconden te snel en pakte na het zilver op de combinatie nu haar eerste gouden medaille. Brons was er voor Meillard's landgenote Aline Danioth, die al haar derde plek op mocht halen. Eerder pakte Danioth het goud op de combinatie en brons op de super-G. 

Danioth was zelf overigens weinig gelukkig met haar derde medaille. "Ze wilde hier, op haar favoriete onderdeel, het goud pakken, maar had volgens zichzelf geen goede run", aldus moeder en coach Janet. "Ik bleef zeggen dat het geweldig is dat ze een medaille heeft, maar alles wat ik terugkreeg was 'Mama, ik heb geen goede run geskied dus ik ben niet blij'. Het is lastig te begrijpen, maar men zegt dat ze daarom zo goed is", zegt ze over haar dochter, die op het podium gelukkig weer kon lachen. 

De Nederlandse Claire Tan eindigde op 9,14 seconden van Meillard op de zestiende plek. Ook de Keniaanse Sabrina Simader deed weer van zich spreken: in het veld van 38 dames pakte ze de 26e plek. 

Claire Tan eindigde als zestiende, haar beste resultaat tot nu toe op de Jeugdspelen (Foto: YIS/Arnt Folvik)
Claire Tan eindigde als zestiende, haar beste resultaat tot nu toe op de Jeugdspelen (Foto: YIS/Arnt Folvik)