Witte Huis: Obama mag opperrechter voordragen

De Amerikaanse president Barack Obama is begonnen aan de zoektocht naar een opvolger voor de zaterdag overleden opperrechter Antonin Scalia (79). Republikeinen die aankondigen de benoeming te willen blokkeren, worden door het Witte Huis niet serieus genomen.

"Het is niet de eerste keer dat Republikeinen hoog van de toren blazen, om vervolgens geconfronteerd te worden met de realiteit", schamperde een woordvoerder van het Witte Huis. Het zou de Republikeinen in het verleden herhaaldelijk niet zijn gelukt "hun dreigementen waar te maken".

Volgens sommige Republikeinen is het ongebruikelijk dat de president in een verkiezingsjaar een nieuwe opperrechter wil voordragen. Het Witte Huis ontkende echter de wet te overtreden. "In de grondwet wordt geen uitzondering gemaakt voor verkiezingsjaren of de laatste termijn van een zittende president", zei de woordvoerder.

Na de dood van Scalia ontstond meteen een politieke strijd over de benoeming van zijn opvolger. Voor het overlijden van de opperrechter hadden conservatieve rechters een meerderheid in het negen leden tellende Hooggerechtshof. Democraten zien nu op hun beurt een kans die meerderheid te bereiken.

De zoektocht naar de opvolger van Scalia zit nog in een vroeg stadium. Het Witte Huis liet zondag al weten dat Obama geen haast maakt met het selecteren van een kandidaat. De president komt niet met een voordracht voordat de Senaat op 22 februari terugkeert van reces.

Witte Huis: Obama mag opperrechter voordragen
Witte Huis: Obama mag opperrechter voordragen (Foto: ANP)