Laadpalen elektrische auto helpen stroomnet

Hoogspanningsnetbeheerder TenneT begint een proef met de laadpalen voor elektrische auto's. Die moeten gaan helpen om tijdelijke tekorten op het elektriciteitsnet op te vangen. De netbeheerder heeft hierover een deal gesloten met laadpalenbedrijf The New Motion.

Bedoeling is dat de oplaadsnelheid van de palen iets wordt teruggeschroefd, als er op een bepaald moment even meer vraag naar elektriciteit is dan aanbod.

De toepassing is handig nu het opwekken van stroom steeds meer gaat via windmolenparken en zonnepanelen. Hierbij kan de hoeveelheid elektriciteit die wordt geleverd nog al eens fluctueren, afhankelijk van hoe hard het waait en hoe sterk de zon doorkomt.

Nu zorgt TenneT ervoor dat centrales bij tijdelijke tekorten extra elektriciteit leveren. Dat zal ook met het gebruik van de laadpalen nodig blijven. The New Motion heeft met 25.000 laadpunten naar eigen zeggen het grootste netwerk in Europa. Maar het vermogen dat TenneT van de palen mag wegtrekken is niet heel groot. TenneT wil in de toekomst meer van dit soort deals sluiten met bedrijven.

Laadpalen elektrische auto helpen stroomnet
Laadpalen elektrische auto helpen stroomnet (Foto: BuzzT)