Pegida demonstreert voor 'vesting Europa'

De anti-islambeweging Pegida heeft zaterdag in meerdere steden in Europa geprotesteerd tegen de komst van honderdduizenden migranten uit het Midden-Oosten en Afrika. De opkomst was duidelijk minder dan verwacht.

In Dresden namen volgens de beweging zo'n 8000 mensen deel aan het protest die leuzen scandeerden als 'Merkel moet weg'' en 'Verzet'. Pegida-voorman Lutz Bachmann was zelf door ziekte niet aanwezig. Er waren ook enkele honderden tegendemonstranten die zo mogelijk nog meer lawaai maakten.

Uit Polen, Frankrijk, Groot-Brittannië, Letland en Denemarken werden niet meer dan een paar honderd deelnemers aan de gezamenlijke actiedag onder het motto 'Vesting Europa' gemeld. In Amsterdam werden zo'n twintig betogers opgepakt, onder hen vooral tegendemonstranten.

Rellen
Bij een aan Pegida gelieerde anti-islamdemonstratie in de Tsjechische hoofdstad Praag kwam het zaterdag tot rellen. Rechtse demonstranten raakten slaags met linkse tegendemonstranten. Ze gooiden met flessen en vuurwerk. De politie probeerde met honderden agenten de twee groepen uit elkaar te houden.

Circa 1500 tegenstanders van 'islamisering' verzamelden zich voor de burcht van Praag, waar de president zetelt. De opkomst viel de organisatie tegen, die had gerekend op duizenden betogers. Ongeveer vierhonderd tegendemonstranten scandeerden leuzen tegen 'haat' en voor solidariteit.

In Calais en Kopenhagen, waar elk ongeveer honderd demonstranten werden geteld, waren enkele arrestaties. In Montpellier in het zuiden van Frankrijk gingen ongeveer tweehonderd demonstranten de straat op tegen migranten, in Warschau ongeveer 350.

Pegida demonstreert voor 'vesting Europa'
Pegida demonstreert voor 'vesting Europa' (Foto: ANP)