Links: 5 euro naar Vluchtelingenwerk per Pegida-demonstrant

De Amsterdamse afdelingen van GroenLinks, SP en PvdA hebben afgesproken om vijf euro aan Vluchtelingenwerk te doneren voor iedere demonstrant die zaterdag komt opdagen bij het protest van anti-islamiseringsbeweging Pegida.

Volgens SP-raadslid Peter Kwint kan op die manier van de nood een deugd worden gemaakt. "Pegida is een fascistische organisatie die gerund wordt door racisten, wapenhandelaars en veroordeelde vrouwenmeppers. Die hebben ook recht om te demonstreren, maar op deze manier laten ze ook nog iets moois in Amsterdam achter."

"Wij staan voor verbinding en solidariteit en helpen hen graag om hun bezoek aan Amsterdam ook in iets positiefs om te zetten", aldus een GroenLinks-woordvoerder tegen Het Parool. "Vluchtelingen zijn welkom, racisme niet", voegt een PvdA-zegsman eraan toe.

Pegida verwacht dat er zaterdag tussen de drie- en vijfhonderd mensen komen opdagen. Het protest duurt van drie tot vijf uur 's middags en vindt plaats op het stadhuisplein aan de Amstelzijde.

Een tegendemonstratie door GroenLinks, SP en PvdA is tussen een en drie uur bij het standbeeld van de Dokwerker, een halve kilometer verderop. Het is de twee groepen uitdrukkelijk verboden de confrontatie op te zoeken. Verder mogen geen hakenkruizen of symbolen van bijvoorbeeld IS of Hamas worden meegedragen.