Chinese topatletes: "Gedwongen staatsdoping bracht ons records"

Chinese topatletes in de jaren '90 hebben massaal doping gebruikt. Dat is al jaren een publiek geheim, maar dit keer lijkt er een beschuldigende brief op te zijn gedoken van de hand van niemand minder dan een aantal van de atletes zelf, waaronder voormalig olympisch kampioene Wang Junxia.

In 1995 schreven Wang en andere atletes van trainer Ma Junren een brief naar journalist Zhao Yu. Deze brief bevatte flinke onthullingen, maar jarenlang trad niemand - inclusief Zhao - er mee naar buiten. Wang schreef destijds onder meer dat zij en haar teamgenotes gedwongen werden om grote doses doping te gebruiken.

Vooral op de Nationale Spelen van 1993 werden schier onmogelijke prestaties neergezet door de atletes van trainer Ma, die gezamenlijk ook wel 'Ma's leger' genoemd werden. Wang zelf zette in enkele dagen tijd wereldrecords neer op de 3000 en 10.000 meter, tijden die tegenwoordig nog altijd zelfs niet benaderd zijn. Naast de wereldtitel op de 10 kilometer in 1993 pakte ze op dezelfde afstand olympisch zilver in 1996 en goud op de 5 kilometer.

In de brief vertelt ze hoe veel atletes binnen het team de gedwongen doping probeerden te omzeilen, door pillen bijvoorbeeld stiekem in de prullenbak te gooien. Trainer Ma begon echter zelf de atletes te injecteren met doping en dus was er geen ontkomen meer aan. De brief werd in totaal ondertekend door negen topatletes, goed voor diverse records en titels.

"We zijn mensen, geen dieren", valt in de brief te lezen. "Hij (Ma) heeft ons jarenlang tot het gebruik van doping gedwongen. Onze gevoelens over het naar buiten brengen van zijn daden zijn gemengd en ingewikkeld. We zijn bezorgd dat we de eer van ons land schade toebrengen en dat we de waarde omlaag halen van de gouden medailles waar we ook gewoon heel hard voor gewerkt hebben", gaat het verder.

De South China Morning Post heeft bij wereldatletiekbond IAAF navraag gedaan over mogelijke acties. De bond zegt een team opgezet te hebben om de onderzoeken of de brief echt is. "Dat moet de eerste actie van de IAAF zijn", aldus woordvoerder Chris Turner. "Wij hebben de Chinese atletiekbond daarom om hulp gevraagd in deze zaak."

Als atleten zelf bekennen kan IAAF altijd actie ondernemen. Na advies van de medische- en antidopingcommissie van de atletiekbond kunnen records en titels eventueel ook afgenomen worden. Ma's Leger zette in de jaren '90 een hele sloot aan records neer en dus kan dat nogal wat gevolgen hebben voor de atletiek, met name bij de vrouwen op de afstanden van 1500 meter en verder.

Ma zelf heeft het overigens altijd bij een andere verklaring voor het succes gehouden: zijn intensieve trainingsregime, een verbod op lange haren en romantische afspraakjes en zijn onder atletiekfans tot cultstatus verheven 'magische elixer van schildpaddenbloed en tot poeder vermalen zeepaarden'. De rest van de wereld heeft deze verklaring begrijpelijkerwijs zelden tot nooit geloofd.