Worstellegende na 189 zeges eindelijk verslagen

Voor de Japanese worstelaarster Kaori Icho is een zegereeks van epische proporties ten einde gekomen. De 31-jarige worstelgrootheid werd tijdens de Yarygin Grand Prix in het Russische Krasnoyarsk verslagen, en dat was al heel erg lang niet gebeurd.

In het begin van het toernooi worstelde Icho zich moeiteloos langs de eerste drie tegenstanders, maar plotseling was daar Orkhon Purevdorj uit Mongolië. De 21-jarige studente uit Ulaanbaatar, goed voor brons op het WK junioren in 2013, bezorgde de Japanse legende een strafpunt wegens passiviteit en duwde haar daarna ook nog eens buiten de mat: nog een punt voor Purevdorj. Ze bleef maar doorgaan en besliste het duel uiteindelijk in haar voordeel.

Een verlies van Icho is een flinke zeldzaamheid in het worstelen. De Amerikaanse Sara McMann was de laatste die de Japanse versloeg: op de Klippan Open van maart 2003 was McMann de sterkere tegen de toen nog Japanse tiener. Sindsdien kende Icho geen verlies meer, hoewel ze tijdens het Aziatisch kampioenschap van 2007 een keer verstek moest laten gaan voor een gevecht.

Icho op weg naar haar derde achtereenvolgende olympische titel in Londen in 2012 (Foto: Getty)

Na de nederlaag tegen McMann won Icho maar liefst 189 gevechten op rij en dat leverde haar een palmares op waar je u tegen zegt. De Japanse veroverde olympisch goud in de klasse tot 63 kilogram in 2004, 2008 en 2012 en is ook komende zomer de absolute topfavoriete. Tussendoor worstelde ze ook nog eens tien achtereenvolgende wereldtitels bij elkaar. 

"We hebben geluk dat dit niet op de Spelen gebeurde", aldus coach Kazuhito Sakae. "We hebben nog wel wat tijd om het een en ander te corrigeren voor de Spelen beginnen. Ze weet zelf wel wat er moet gebeuren en ze is een atlete die uitstekend van haar fouten kan leren, dus ik maak me helemaal geen zorgen", klinkt het zelfverzekerd.