Van Dam wil koeien eerder in de wei

Melkveehouders die hun koeien in de weide brengen voordat het eerste gras gemaaid wordt (circa 15 april), kunnen maximaal 750 euro subsidie krijgen. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

Van Dam hoopt met de subsidie de komende jaren meer koeien in de wei te krijgen. Ook wil hij op deze manier meer ruimte bieden aan weidevogels in het broedseizoen. De bewindsman maakt voor de regeling bijna 4 miljoen euro EU-geld vrij.

Uit onderzoek bleek dat in 2014 vooral kleine boeren met minder dan veertig koeien hun dieren vrijwel altijd buiten laten grazen. Bij boeren met meer dan 160 koeien was dat de helft. Op grote boerderijen wordt met robots gemolken, waardoor het doorgaans nodig is dat de beesten in de stal zijn.

Van Dam heeft in totaal 30 miljoen euro EU-geld om de melkveehouders en varkensboeren te steunen. Beide sectoren hebben het moeilijk. Er wordt onder meer 5 miljoen gebruikt om varkenshouders te verhuizen die lokaal voor veel overlast zorgen. Eenzelfde bedrag wordt vrijgemaakt om varkensboeren meer marktgericht te laten produceren.

Van Dam wil koeien eerder in de wei
Van Dam wil koeien eerder in de wei (Foto: ANP)