Zivkovic: "Ajax vindt mij de beste keus"

Richairo Zivkovic keerde maandag, op de laatste transferdag, terug naar Ajax. De 19-jarige spits maakt zich geen illusies. "Ik weet dat ik me bij Jong Ajax moet melden en krijg de kans om me van daaruit in de A-selectie te knokken. Daar ga ik vol voor", zegt Zivkovic tegenover De Telegraaf. "Ik keer nederig en strijdbaar terug." Het afgelopen halfjaar was aanvaller op huurbasis actief bij Willem II. In Tilburg kwam hij echter niet meer in de plannen van trainer Jurgen Streppel voor.

Ajax zocht naar een stand-in voor Arek Milik, liet de overbodige Yaya Sanogo vertrekken en kwam uiteindelijk uit bij Zivkovic. "Ik heb met Marc Overmars gesproken en nadat Ajax alle opties heeft bekeken, vindt men mij gewoon de beste keus. Dat moet en ga ik nu bewijzen. Na het vertrek van Yaya Sanogo is het mijn doel tweede spits, maar liever nog eerste keus te worden.”

Zivkovic stond bij FC Groningen te boek als toptalent, maar zijn imago is in de afgelopen tijd behoorlijk beschadigd door diverse incidenten en het uitblijven van sportief succes. "Mensen vergeten weleens dat ik pas 19 ben, omdat ik al een hele tijd meeloop", stelt Zivkovic. "De druk die er nu op mijn schouders ligt, heb ik zelf gecreëerd. Het is nu aan mij om het stempel weg te poetsen."

De voorhoedespeler vindt dat hij daar bij Willem II al nadrukkelijk mee bezig was, maar de centrumspits weet waarom hij niet slaagde. Zivkovic: "Opeens stond ik aan de buitenkant en ging het minder. Ik zei Streppel dat ik daar liever niet speelde, waarna ik kreeg te horen dat ik als spits achteraan moest sluiten. Het was daarom beter om uit elkaar te gaan."