Reactvideo's op YouTube voortaan verboden?

The Fine Bros, makers van de YouTubers/Elders/Teens/Elders react video's, hebben zich de woede van vele internetters en YouTubers op de hals gehaald. De broers Fine hebben namelijk de naam 'react' vastgelegd en stellen voortaan het 'format' van video's waarin mensen reageren op andere video's en dergelijk te zullen verdedigen.

Een update op dit bericht vind je hier

Daarnaast stellen ze dat YouTubers wereldwijd vanaf nu hun react-videos dienen te licenseren bij the Fine Bros, zullen moeten voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen en een deel van de inkomsten zullen moeten afstaan.

Dit maken de broers zelf bekend in een YouTubevideo waarin ze het brengen alsof de de YouTubegemeenschap een enorme dienst bewijzen.

Na de video ontstond een golf van protest en in de afgelopen 48 uur zijn al meer dan 300.000 subscribers van het kanaal verdwenen, en andere kanalen maken inmiddels parodieën van de actie van de Fine brothers, of leveren hier hun ongezouten (of nuancerende) commentaar op. Hier een livestream met realtime subscriberstats van beide finebros kanalen.

Het gaat overigens niet alleen om 'react' video's, maar ook kids vs food, gaming, people vs technology en nog een aantal 'formats'. Tijdens het schrijven van dit artikel daalde het aantal subscribers van 13.927.441 naar 13.925.034. Dat zijn ruim 2400 subscribers in een kleine 20 minuten.

Wat denk jij? Is het een systeem dat contentmakers kan helpen, of zullen de Fine Bros dit inzetten om hun concurrenten van YouTube te verdrijven?

Update:
The Fine Bros hebben inmiddels een updatevideo geplaatst waarin ze uitleggen dat iedereen vooral heel dom is. Het resultaat is dat mensen nog bozer zijn dan ze al waren.

Bekijk de vrije val van subscribers van hun beide kanalen hier en hier.