Van Zweden naar New York Philharmonisch

Jaap van Zweden gaat aan de slag als chef-dirigent bij het befaamde New York Philharmonisch Orkest. De 55-jarige Nederlander volgt volgend jaar de vertrekkende Alan Gilbert op, zo meldt The New York Times woensdag. Van Zweden is nu nog chef-dirigent bij het Dallas Symfonisch Orkest en het Hong Kong Philharmonisch Orkest.

In de periode dat Van Zweden in New York aan het werk zal zijn, wordt het onderkomen van het New York Philharmonisch Orkest gerenoveerd. De David Geffen Hall wordt voor 360 miljoen dollar verbouwd. Dat duurt vermoedelijk twee jaar en begint in 2019. In die tijd krijgt het orkest een ander onderkomen.

Een van de taken van Van Zweden is om het publiek ondanks de verbouwing niet kwijt te raken. "Het is een moeilijke tijd, maar ook een tijd met ontzettend veel mogelijkheden'', aldus Van Zweden, die in november 2011 afscheid nam van het Radio Filharmonisch Orkest, waaraan hij sinds 2005 verbonden was. Van 2000 tot 2004 vervulde Van Zweden de functie van chef-dirigent bij het Residentie Orkest, en daarvoor (van 1996 tot 2000) bij het Orkest van het Oosten in Enschede. Van 1979 tot 1995 was Van Zweden de zogenoemde eerste concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Van Zweden naar New York Philharmonisch
Van Zweden naar New York Philharmonisch (Foto: BuzzE)