Unibet nieuwe hoofdsponsor KNWU, wel aanpassing Wet Kansspelen nodig

De Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU) heeft Unibet.com gestrikt als hoofdsponsor. Het gokbedrijf volgt daarmee Rabobank op, dat na dit jaar stopt met sponsoring van de wielersport. De deal zou de KNWU circa zeven miljoen euro moeten opleveren.

De overeenkomst, die vanaf 2017 tot 2020 geldt, staat nog wel op losse schroeven, aangezien eerst de nieuwe Wet op de Kansspelen zou moeten worden doorgevoerd en daarin nog wel een en ander aangepast moet worden voor Unibet om een definitief akkoord te geven.

De Tweede Kamer komt binnen een paar maanden met een nieuw geformuleerde Wet op de Kansspelen, die het voor online goksites onder andere mogelijk maakt om toe te treden tot sportsponsoring. Deze aanpassing zou per 1 juli van kracht moeten gaan, maar is nog niet definitief akkoord. Unibet wil echter nog een aanpassing van het belastingtarief van 29 naar 20 procent. Als dat niet doorgaat dan gaat de deal niet door. Op deze manier hoopt Unibet de druk op de Nederlandse politiek te verhogen, mede ook door het investeren in de breedte sport en niet enkel in de al rijke clubs zoals in het voetbal.

Unibet is geen onbekende in de wielerwereld. Het bedrijf, dat Scandinavië, Nederland en België als belangrijkste markt heeft, was eerder al sponsor van een wielerploeg dat in 2007 uitkwam in de ProTour. Na een jaar stopte het echter daar al weer meer nadat de ploeg met meerdere organisaties in conflict raakte. Dit omdat een aantal nationale wetgevingen sponsoringen van online gokbedrijven niet toe lieten.