Heroïsche podiumplek skiër Hirscher, wéér slalomzege Kristoffersen

De World Cup-slalom in het Oostenrijkse Schladming kende dinsdag een zinderende ontknoping. Thuisfavoriet Marcel Hirscher maakte een gigantische sprong in de tweede run en zette het publiek in vuur en vlam met een podiumplek.

In de eerste run ging het nog fout voor Hirscher door een wel erg knullige oorzaak. De lenzen van zijn skibril waren niet goed vastgezet, waardoor zijn bril al vanaf de eerste seconden volledig besloeg. Wonder boven wonder haalde hij de finish wel, maar dat deed hij slechts met de 22e tijd op 2,59 seconden van de Duitser Felix Neureuther. Hij deklasseerde het veld, op de Italiaan Stefano Gross (+0,53) na. Henrik Kristoffersen stond derde, maar gaf al wel 1,10 seconden toe op de oppermachtige Duitser. 

Hirscher moest in run twee dus al vroeg naar beneden en dat deed hij fenomenaal. De ene na de andere skiër beet zich stuk op zijn tijd en plotseling was de top-10 al in zicht. Dat gold ook voor de Duitser Dominik Stehle, die na run één 21e was, maar samen met Hirscher als een warm mes door de boter naar boven schoof. De Rus Alexander Khoroshilov was pas de eerste die in de buurt van Hirscher kwam - en voorbij ging aan Stehle - terwijl hij na de eerste run nog vierde stond. Vervolgens ging Kristoffersen naar beneden en toen was het dan eindelijk gedaan met Hirscher: de Noor was 0,61 seconden sneller. Neureuther was tot slot op weg naar de zege, maar miste een poortje en bleef gedesillusioneerd zittend achter op de piste.

Voor Kristoffersen is het al zijn zesde slalomzege van dit seizoen, de eerste keer dat iemand dat lukt sinds de Italiaanse grootheid Alberto Tomba in 1994/95. Stehle maakte overigens al in 2007 zijn World Cup-debuut, maar de 29-jarige kwam nog nooit verder dan een veertiende plek, tot hij dinsdag in Schladming vierde werd. Hirscher neemt met zijn tweede plek de leiding in de World Cup over van de geblesseerde Aksel Lund Svindal, die dit seizoen niet meer in actie zal komen.