'Beter politie dan leger met geweren'

Het is een goede zet van de nationale politie om meer agenten op te leiden die met een machinegeweer de straat op kunnen. Dat zegt Jelle van Buuren van Haagse Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme. "Bij de aanslagen in Parijs werd het leger ingezet, maar mensen associëren het leger altijd met oorlog. Dat geeft zeker geen veilig gevoel. Het is goed dat meer agenten in Nederland nu beter voorbereid zijn. Laten we hopen dat er hier nooit iets gebeurt als in Parijs of Brussel, maar we weten niet of mensen terroristische plannen aan het maken zijn."

Volgens Van Buuren kunnen agenten met machinegeweer op straat bij mensen wel een dubbel gevoel oproepen. "Het kan twee kanten opgaan. Uit eerder onderzoek is gebleken dat een station vol politie bij de ene helft van de mensen een geruststellend gevoel gaf, maar de andere helft raakte juist in paniek omdat ze dachten dat vast iets heel ergs aan de hand was. Dit kan ook zo gaan werken als mensen ineens agenten met een machinegeweer zien lopen. Het kan angstaanjagend zijn of zekerheid geven. Alles valt en staat hierbij met de juiste communicatie."

Van Buuren vindt dat aan burgers goed duidelijk gemaakt moet worden wanneer en waar en hoe agenten met machinegeweren in het straatbeeld te zien zijn. "Dit moet glashelder gemaakt worden. Hiermee kun je voorkomen dat mensen in paniek raken als agenten met geweren opduiken. Als het bijvoorbeeld alleen gebeurt als er ergens dreigende situaties zijn, weten mensen waar ze aan toe zijn. Er moet zeker geen ruimte ontstaan voor allerlei vragen."

Volgens de Nationale Politie kunnen de schutters bijvoorbeeld worden ingezet als er verhoogde dreiging is in winkelcentra, stations of andere publiek toegankelijke plaatsen. Van Buuren verwacht wel dat mensen na enige tijd gewend raken aan meer machinegeweren op straat. "We hebben in het begin bijvoorbeeld ook aan de politiehelikopters moeten wennen. Die herrie zorgde eerst ook voor ophef, maar nu weten we dit geen reden is tot paniek."

'Beter politie dan leger met geweren'
'Beter politie dan leger met geweren' (Foto: ANP)