'Eenzame' planeet op enorme afstand van ster

Een miljoen keer een miljoen kilometer. Zo ver blijkt een planeet in een ander stelsel van zijn ster te staan, 7000 keer de afstand van de aarde tot de zon. Een groep wetenschappers heeft dat ontdekt.

Het is de grootste afstand tussen een ster en zijn planeet die ooit is gevonden. De planeet doet er ongeveer 900.000 jaar over om een rondje rond zijn ster te draaien. De aarde doet daar 365 dagen en 6 uur over. Het licht van de ster komt pas na veertig dagen aan op de planeet, terwijl het licht van de zon na acht minuten op de aarde komt.

De planeet was al eerder gezien. Maar dat hij om een ster heen draait, was onbekend. De afstand was zo groot, dat wetenschappers tot nu toe dachten dat hij een zogeheten weesplaneet was. Dat is een planeet die eenzaam, zonder ster en zonder andere planeten, door het heelal zwerft. Ze zijn weggeslingerd of nooit gebonden geweest.

De planeet, ontdekt in 2014, heeft de wetenschappelijke naam 2MASS J2126. De astronomen concluderen nu dat hij hoort bij een ster in de buurt, die TYC 9486-927-1 heet. "De planeet is niet zo eenzaam als we dachten, maar het is wel een langeafstandsrelatie", zegt onderzoeker Niall Deacon.

De wetenschappers weten nog niet hoe het stelsel is ontstaan. De ster en zijn planeet zijn tussen de 10 en 45 miljoen jaar oud. Voor ruimtebegrippen is dat heel jong. De planeet is elf tot vijftien keer zo zwaar als Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel. De wetenschappers beschrijven het hemellichaam in het belangrijke Britse wetenschapsblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

'Eenzame' planeet op enorme afstand van ster
'Eenzame' planeet op enorme afstand van ster (Foto: ANP)