Moszkowicz: ik moest pleiten voor doodstraf

Ex-advocaat Bram Moszkowicz is weggegaan als boegbeeld van de politieke partij Voor Nederland (VNL) nadat hem daar was gevraagd te pleiten voor de doodstraf. Hij zegt dat zondag in het tv-programma Business Class, waarvan zaterdag al een fragment naar buiten werd gebracht.

,,Er gebeurden dingen waarvan het onderbuikgevoel mij zei: er klopt hier iets niet", aldus Moszkowicz. Zo vroeg VNL hem te pleiten voor de doodstraf. ,,Ik zei: jullie weten dat ik daar niet een voorstander van ben. Nee, zeggen ze, dat zijn wij ook niet, maar het trekt stemmen." Dat was voor Moszkowicz naar eigen zeggen een van de redenen om af te haken bij de partij.

Volgens Tweede Kamerlid Joram van Klaveren, die de taken van Moszkowicz voorlopig heeft overgenomen, is VNL absoluut niet voor de doodstraf. ,,Het is flauwekul. Lariekoek. Wij zijn niet voor de doodstraf, nooit geweest ook."

Woensdag 13 januari kwam via Elsevier naar buiten dat het bestuur van VNL het vertrouwen in Moszkowicz als voorman had opgezegd. Volgens de ex-advocaat is hij zelf opgestapt en had hij dat de partij voor kerst al laten weten.

Moszkowicz: ik moest pleiten voor doodstraf
Moszkowicz: ik moest pleiten voor doodstraf (Foto: BuzzE)