Waterpolosters onderuit in EK-finale en moeten naar OKT

De Nederlandse waterpolodames hebben in Belgrado de EK-finale verloren. Tegen Hongarije was Oranje weliswaar licht favoriet, de ploeg van bondscoach Arno Havenga kon het niet waarmaken tegen de bijzonder fysiek spelende Oost-Europeanen. Het is al de derde kampioenschapsfinale op rij waarin Nederland verliest. Op het EK van 2014 gebeurde hetzelfde, net als op het WK van vorig jaar. 

Na drie spannende kwarten stond er een stand van 7-7 op het scorebord, maar Nederland was al wel de belangrijke Lieke Klaassen kwijt. Zij had al drie persoonlijke overtredingen op haar naam, wat uitsluiting tot gevolg heeft. Ildiko Toth zette Hongarije vervolgens op 8-7 met nog een kleine vijf minuten te gaan en ondanks meerdere kansen lukte het Oranje maar niet om de gelijkmaker te scoren. Het was opnieuw Toth die Nederland definitief de nek omdraaide in de slotminuut: 9-7. 

Het verlies heeft tot gevolg dat Nederland nog niet naar de Olympische Spelen van komende zomer mag. Dat is vooralsnog alleen weggelegd voor de Europees kampioen, Hongarije dus. Oranje moet op het OKT tussen elf andere landen één van de waarschijnlijk vier beschikbare tickets veroveren. Eén voordeel: het OKT wordt van 21 tot en met 28 maart gespeeld in Gouda.