Kabinet: drankje in winkel mag niet

In Amsterdam is sinds kort een proef met 'regelluwe' gebieden waar winkeliers hun klanten een drankje aan mogen bieden, bijvoorbeeld een glas wijn. Dat is het kabinet in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid wordt hiermee de horecawet overtreden.

Snoeien in regels is al langer een wens van met name de Amsterdamse D66- en VVD-fracties. Nadat de hoofdstedelijke PvdA na de laatste gemeeteraadsverkiezingen buitenspel werd gezet kon een plan van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) voor mengformules in winkels in gang worden gezet.

De gemeente Amsterdam stelt echter nadrukkelijk dat het om een proef gaat, aldus Het Parool. "Onderzocht wordt wat de effecten zijn als wordt afgeweken van een aantal bepalingen uit de Drank- en Horecawet", zo is te lezen op de website van de gemeente. Ook de VNG wijst erop dat juist de mogelijkheid van modernisering van die wet wordt onderzocht. Volgens een woordvoerder stamt de wet uit 1935 en mag deze wel eens vernieuwd worden.

Maar Van Rijn is hier fel op tegen. "De wet voorziet niet in een mogelijkheid voor experimenten. Het gedogen van overschrijding van deze verboden leidt tot een overtreding van de wet", aldus de bewindsman. Hij verzoekt de VNG en Amsterdam met klem om zich netjes aan de wet te houden.

VVD-fractieleider Marja Ruigrok begrijpt de uithaal van de staatssecretaris niet en wil de proef niet zomaar afkappen. "Laten we nou eerst een kijken hoeveel mensen straks stomdronken uit de kapper of de boekwinkel komen rollen. Ik vermoed dat dat ontzettend mee zal vallen." De gemeente komt later met een officiële reactie.