Hawking: 'Mens in 100 jaar uitgeroeid'

Wij maken het met een beetje pech niet meer mee, maar de kans is groot dat de mens binnen honderd jaar is uitgeroeid. Hiervoor waarschuwt niemand minder dan Stephen Hawking.

De wetenschapper is niet de minste. Deze 74-jarige Brit, die wegens ALS zit gekluisterd aan zijn rolstoel, geldt als een van de meest vooraanstaande wetenschappers ter wereld.

Hawking waarschuwt nu dat deze eeuw de gevaarlijkste is sinds mensenheugenis. Dankzij technologische ontwikkelingen zijn er meerdere doomsdayscenario's denkbaar. "De vooruitgang is niet te stoppen of terug te draaien", aldus Hawking. "We moeten de gevaren onder ogen zien en in bedwang zien te houden."

De wetenschapper verwacht niet dat we binnen een eeuw op een andere planeet zullen leven, dus maant hij ons uiterst voorzichtig te zijn. En mochten we het redden tot de 22ste of zelfs 23ste eeuw, dan staat ons alsnog een grote ramp te wachten. Dan zullen we zeker binnen tienduizend jaar het loodje leggen.

Overigens denkt Hawking zelf dat het scenario uit de Terminator-franchise mogelijk is. Een massale aanval met kernraketten zal ons uitroeien. Ook een allesvernietigende uitbraak van een door de mens zelf ontwikkeld virus kan ons nog weleens de kop gaan kosten.