Veel steunbetuigingen opgepakte ex-militair die tegen IS vocht

Jitse A., de ex-militair die is opgepakt, omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het doden van IS-strijders in Syrië, krijgt veel bijval. De onlinepetitie voor mensen die 'steun willen betuigen', is zaterdag aan het eind van de middag al meer dan 20.000 keer ondertekend.

In de vele reacties op sociale media wordt Jitse A. onder meer een held genoemd. Ook wordt gesuggereerd om hem een lintje te geven.

De oud-militair werd woensdag gearresteerd en is vrijdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Die heeft het voorarrest van de man geschorst op voorwaarde dat hij zijn paspoort inlevert. Dit om te voorkomen dat hij opnieuw naar Syrië gaat om daar weer mee te doen aan de strijd tegen IS.

Jitse A. heeft volgens justitie gestreden aan de zijde van de Koerdische volksmilitie YPG. Hij deed volgens het Openbaar Ministerie eind vorig jaar in de media en op Facebook uitgebreid verslag van zijn deelname aan de strijd tegen IS.

Turkije
Mogelijk heeft de voormalig militair de domme pech dat hij de verkeerde Koerdische militie heeft uitgezocht. De YPG is namelijk gelieerd aan de verboden PKK. Deze groepering wordt sinds de zomer volop door Turkije bestookt.

Turkije onderhoudt enkel goede banden met de Peshmerga van de Koerdische Regio in Irak. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de militair is opgepakt na druk vanuit Turkije. Nederland en de EU onderhouden een ingewikkelde en gespannen relatie met dat land na afspraken met Ankara om de vluchtelingenstroom te helpen stoppen. 

Ruim 20.000 steunbetuigingen ex-militair
Veel steunbetuigingen opgepakte ex-militair die tegen IS vocht (Foto: ANP)