Experts twijfelen aan test Noord-Korea

Amerikaanse experts betwijfelen of de ondergrondse kernproef die Noord-Korea heeft gehouden wel een waterstofbom betreft. Daarvoor wijzen ze op de seismische effecten van de explosie. Die lijken veel te veel op voorgaande testen, die alle als ondergrondse atoomproeven werden bevestigd. Een waterstofbom zou volgens de experts een veel langer en zwaarder seismisch effect hebben gehad.

Volgens wetenschappers van de Columbia University in New York werden woensdagochtend seismische effecten gemeten in de omgeving van de noordoostelijke Chinese stad Mudanjiang. De kracht ervan bedroeg 5,1 vergelijkbaar met Koreaanse atoomproeven in 2006, 2009 en 2013. De test wees volgens wetenschappers op het equivalent van 3,5 kiloton TNT en dat is niet genoeg voor een waterstofbom.

Wel of geen zogenoemde H-bom, de regering in Washington betitelde de proef hoe dan ook als een provocatie. Het Witte Huis kondigde aan in overleg te zullen treden met China, dat als enige land met het regime in Noord-Korea redelijke betrekkingen onderhoudt.

Experts twijfelen aan test Noord-Korea
Experts twijfelen aan test Noord-Korea (Foto: ANP)