'VN-Veiligheidsraad bijeen om Noord-Korea'

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag in spoedzitting bijeen om te praten over de kernproef die Noord-Korea heeft uitgevoerd. Dat hebben drie diplomaten van de raad gezegd tegen persbureau Reuters.

Volgens een van hen vindt de bijeenkomst waarschijnlijk achter gesloten deuren plaats. Japan en de Verenigde Staten, vijanden van Noord-Korea, zouden gezamenlijk op de spoedzitting hebben aangedrongen.

Het is nog niet duidelijk of en zo ja welke maatregelen de VN-Veiligheidsraad gaat nemen in reactie op de laatste nucleaire test van Noord-Korea. Het communistische land liet weten woensdagochtend (lokale tijd) een geslaagde proef te hebben gedaan met een waterstofbom.

De VN-Veiligheidsraad legde Noord-Korea sancties op nadat het in 2006 voor het eerst een atoomproef had gedaan. Het kwam Pyongyang onder meer op economische maatregelen te staan.

Japan, VS en VK veroordelen kernproef 

Japan, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben krachtig geprotesteerd tegen de kernproef van Noord-Korea woensdagochtend. "Dit is iets wat we niet kunnen accepteren", zei de Japanse kabinetschef Yoshihide Suga op een persconferentie.

De Britse minister Philip Hammond van Buitenlandse Zaken sprak van "een provocatie die ik zonder voorbehoud veroordeel". Hij noemde de nucleaire test in een tweet tijdens zijn tweedaagse reis naar Peking een "ernstige schending" van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet na de Noord-Koreaanse kernproef weten elke schending van VN-resoluties te veroordelen. Het ministerie drong er bij Noord-Korea op aan zich te houden aan haar verplichtingen en toezeggingen.

'VN-Veiligheidsraad bijeen om Noord-Korea'

'VN-Veiligheidsraad bijeen om Noord-Korea' (Foto: ANP)