Rio ver weg voor volleybalsters

De Nederlandse damesvolleybalploeg is slecht begonnen aan het Olympisch Kwalificatie Toernooi in het Turkse Ankara. De ploeg onder leiding van de Italiaan Giovanni Guidetti verloor zijn eerste wedstrijd tegen Duitsland met 3-2 (28-26, 22-25, 22-25, 25-20, 11-15).

Het begin van de wedstrijd verliep prima voor Oranje, dat tijdens het afgelopen EK nog tweede was geworden. Nederland was sterker en de Nederlandse dames hadden lang een voorsprong in de eerste set. Toch lieten ze de Duitse dames nog sterk dichterbij komen, uiteindelijk benutte Nederland het zesde setpunt en ging de set toch naar Oranje.

Die slechte fase van het einde van de eerste set nam Oranje mee naar de tweede en de derde set. Nederland maakte verdedigend teveel fouten en ook de aanval met Lonneke Slöetjes, die normaal gesproken het wapen van Nederland is, werd te vaak afgeblokt. Ook de vierde set leek naar Duitsland te gaan, maar Nederland kwam sterk terug en won uiteindelijk toch nog de set. De setwinst mocht echter niet baten: Duitsland pakte de vijfde set en greep daarmee de overwinning.

Opvallend was het gedrag van de coach Guidetti. De Italiaan gooide meerdere malen een tablet op de grond uit frustratie. Zijn frustratie kwam voornamelijk door het feit dat de scheidsrechter veel discutabele punten toekende aan Duitsland. Vanwege zijn gedrag kreeg Nederland een strafpunt in de vierde set.

Het verlies van Oranje kan grote gevolgen hebben met het oog op kwalificatie voor Rio. De nummer één van dit toernooi mag sowieso naar Rio en de nummers twee en drie mogen naar een ander kwalificatietoernooi. Doordat Nederland verloor van Duitsland is een plek in de halve finale van het OKT een stuk verder weg. Nederland zal zijn komende wedstrijden tegen Turkije en Kroatië moeten winnen om toch de groepsfase van het OKT te overleven.

Submitter:  Bron: FOK!Sport