Ook vrouwen moeten brommen in Prison Architect

Prison Architect is al een tijdje uit Early Access maar de game krijgt nog steeds de maandelijkse updates die het ook kreeg toen het spel nog in ontwikkeling was. Het paradepaardje van de tweede update sinds de release is dat je aan het begin van het spel er ook voor kan kiezen om een vrouwengevangenis te maken.

En dat betekent meer dan alleen simpelweg de sprites veranderen in het spel. "We wilden niet alleen de graphics veranderen, we wilden meer doen" zeggen ontwikkelaars Morris en Delay. "Er is vaak kritiek dat vrouwen niet genoeg diepte bevatten in games zoals hun mannelijke tegenhangers. Of erger, dat ze slechts een geidealiseerd beeld zijn van hoe mannen denken dat vrouwen in games eruit moeten zien in plaats van echte personages. Het simpelweg veranderen van de sprites zorgt nog niet voor een vrouwengevangenis. We hebben heel veel gesprekken gehad hoe we dit het beste kunnen aanpakken."

En dat uit zich in een andere gameplay in Prison Architect dan dat je tot nu toe gewend was. Vrouwen hechten meer waarde aan andere behoeftes zoals hygiëne en familie, en als ze een rondje knokken tegen een mannelijke bewaker zal dit wat lastiger voor ze zijn. En net zoals in het echte leven zijn sommige vrouwelijke gevangenen ook moeders die voor hun kinderen mogen zorgen in de gevangenis. De update voegt dan ook een nieuw gebouw toe, de nursery, waar vrouwen hun kinderen kunnen verzorgen en met ze kunnen spelen. Daarnaast is er nu ook de familiecel, die standaard uitgerust is met een wiegje en een eigen douche.

Voor een volledig overzicht met alle nieuwe features kun je het filmpje hieronder bekijken.

Ook vrouwen moeten brommen in Prison Architect