A4 tussen Delft en Schiedam helemaal open

De verlengde A4 tussen Delft en Schiedam is helemaal open. Rijkswaterstaat haalde zondagavond volgens de VerkeersInformatieDienst rond 22.30 uur de wegversperringen weg bij de rijbanen tussen Delft en Schiedam. Vanaf vrijdagavond konden automobilisten al gebruik maken van het 7 kilometer lange stukje nieuwe snelweg tussen Schiedam en Delft.

Tientallen jaren is er gepraat over de aanleg van de weg. Door procedures van tegenstanders, trage besluitvorming en steeds wisselende regelgeving duurde het ruim zestig jaar voordat de weg er kwam. Het nieuwe stukje A4 moet de druk op de A13 tussen Den Haag en Rotterdam verminderen. Naar verwachting gaan op werkdagen ongeveer 130.000 voertuigen over de nieuwe weg rijden.

Dinsdag gaf het hoogheemraadschap Delfland groen licht voor het dagelijks wegpompen van anderhalf miljoen liter water. Als dat niet zou gebeuren, dan zou de snelweg onder water komen te staan. Het hoogheemraadschap was bang dat de grondwaterstand te ver zou dalen bij het verdiept aangelegde deel van de A4 bij Schipluiden. Huizen zouden dan kunnen verzakken. Door op een speciale manier te bemalen (retourbemaling) wordt het water terug de grond in gepompt. Hierdoor verdroogt de grond niet en klinkt de bodem ook niet in.

A4 tussen Delft en Schiedam helemaal open
A4 tussen Delft en Schiedam helemaal open (Foto: ANP)