Sanders sleept Democraten voor rechter

De Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders sleept het bestuur van de eigen Democratische partij voor de rechter. De Democratic National Committee (DNC) besloot het campagneteam van de politicus te weren uit een belangrijke database met informatie over kiezers.

Het team van Sanders verloor de toegang tot de database omdat medewerkers door een technische storing gegevens konden bemachtigen die waren verzameld voor presidentskandidaat Hillary Clinton. De campagneleider van Sanders erkent dat fouten zijn gemaakt, maar vindt ook dat het partijbestuur overdreven reageert op het voorval.

'Het lijkt erop dat ze in dit geval proberen de campagne van Clinton te helpen', klaagt campagneleider Jeff Weaver in Amerikaanse media. De informatie in de database, over bijvoorbeeld het stemgedrag van mensen, wordt vooral gebruikt om donaties op te halen. Het team van Sanders grijpt naar eigen zeggen dagelijks naast ongeveer 600.000 dollar (ruim 552.000 euro) door de strafmaatregel. 'We hebben onze data nodig en die is gestolen door de DNC', zegt Weaver.

Het campagneteam van Clinton beschuldigt de ploeg van Sanders ondertussen van de diefstal van belangrijke informatie. 'Er is schade aangericht die niet meer ongedaan gemaakt kan worden', briest campagneleider Robby Mook op zijn beurt.

Onderzoek
Partijvoorzitter Debby Wasserman-Schultz heeft The Washington Post laten weten dat de strafmaatregel pas wordt opgeheven als het campagneteam van Sanders belooft mee te werken aan een onafhankelijk onderzoek. Ook moet volledige openheid worden gegeven.

Volgens Wasserman-Schultz was Sanders zelf niet op de hoogte gebracht van het voorval. 'Ik weet dat de senator hier niets mee te maken had. Helaas gedroegen zijn medewerkers zich ongepast en moeten ze aansprakelijk worden gesteld.'

Debat
De rel tussen Sanders en de DNC komt één dag voordat de drie overgebleven Democratische presidentskandidaten voor de derde keer op tv in debat gaan. De verwachting is dat weinig kijkers zaterdagavond op ABC News afstemmen voor het debat tussen Hillary Clinton, Bernie Sanders en Martin O'Malley.

Zowel O'Malley als Sanders hebben zich herhaaldelijk beklaagd over het lage aantal tv-debatten en het ongunstige tijdstip ervan. Volgens beide kandidaten is die opzet bewust, om het Clinton zo gemakkelijk mogelijk te maken. Volgens peilingen weet de voormalig First Lady zo'n 56 procent van de Democratische kiezers achter zich. Sanders scoort 31 procent, O'Malley 3 procent.

Democraten VS voor de rechter om computerrel

Jeff Weaver, de campagneleider van de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders. (Foto: ANP)