Levenslang geëist tegen Julio Poch

Het Argentijnse Openbaar Ministerie heeft levenslang geëist tegen ex-Transaviapiloot Julio Poch. Dat heeft advocaat Geert-Jan Knoops dinsdag bekendgemaakt.

Poch wordt ervan verdacht dat hij ten tijde van de militaire dictatuur in het Zuid-Amerikaanse land dodenvluchten heeft uitgevoerd. Tijdens zulke vluchten werden tegenstanders van het regime vanuit vliegtuigen in zee gegooid. Poch heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is.

De straf is dagen geleden al geëist, maar niet in de media gekomen. Knoops noemt de eis "verbijsterend" omdat er volgens hem geen bewijs is. Knoops spreekt van een politieke eis die weinig met recht te maken heeft.

Grote indruk
Volgens de advocaat heeft de eis van levenslang grote indruk gemaakt op Poch, hoewel hij het wel min of meer had verwacht. Tegen 52 van 56 verdachten in het zogeheten Esma-proces is levenslang geëist. Volgend jaar zomer wordt uitspraak gedaan.

In 2009 werd Poch in Spanje opgepakt, vlak voordat hij de laatste vlucht voor zijn pensioen zou maken. Nederland heeft aan de uitlevering aan Argentinië meegewerkt.

In de zaak tegen Poch zijn de belastende verklaringen van twee Nederlandse piloten aan bod gekomen. Het tweetal zegt dat Poch in 2003 tijdens een etentje op Bali over zijn betrokkenheid bij de dodenvluchten heeft verteld. In 2009 werd Poch gearresteerd, sindsdien zit hij vast. Over de belastende verklaringen zijn later ernstige twijfels geuit.

Levenslang geëist tegen Julio Poch
Levenslang geëist tegen Julio Poch (Foto: ANP)