Poetin loopt als een cowboy

Russische leiders, zoals president Vladimir Poetin, vertonen afwijkend loopgedrag. Hun manier van voortbewegen lijkt nog het meest op die van revolverhelden in het Amerikaanse Wilde Westen. Vrijwel altijd hebben ze de rechterarm strak langs het lichaam, klaar om snel een pistool uit het holster te trekken.

De manier van lopen is ontdekt door neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc in Nijmegen, samen met internationale collega's. Hun bevindingen staan dinsdag in de speciale kersteditie van de British Medical Journal.

De neurologen kwamen op het idee voor hun onderzoek na het bekijken van video's op YouTube van president Poetin. De Russische president beweegt tijdens het lopen zijn rechterarm minder goed mee. Dat zou kunnen duiden op beginnende symptomen van de ziekte van Parkinson, maar nader onderzoek wees uit dat ook andere Russische hooggeplaatsten zo lopen.

KGB
Zo bleken de loopjes van premier Dimitry Medvedev, twee voormalige ministers van Defensie en een hooggeplaatste militair vrijwel identiek aan de manier van lopen van Poetin. Allen beginnend Parkinson? Nee, zeggen de neurologen. Het heeft te maken met hun training bij de Russische geheime dienst KGB.

De onderzoekers stuitten op een KGB-handleiding waarin officieren wordt geleerd de rechterhand dicht langs het lichaam te houden, zodat zij snel in staat zijn een pistool te trekken zodra er een vijand in de buurt komt. Medvedev heeft geen KGB-achtergrond, maar volgens de onderzoekers imiteert hij het gedrag van zijn baas.

Poetin loopt als een cowboy
Poetin loopt als een cowboy (Foto: ANP)