Nico Rosberg weet wat Mick Schumacher meemaakt

Afgelopen jaar kwam Mick Schumacher, zoon van Formule 1-legende Michael, uit voor het Nederlandse Van Amersfoort Racing. De Duitse jongeling won één race in de ADAC Formule 4-raceklasse en sloot het jaar af als tiende in de eindklassering. Om alle aandacht te vermijden begon de jonge Schumacher zijn race-loopbaan in 2008 onder het pseudoniem Mick Betsch, de meisjesnaam van moeder Corinna. Inmiddels is dat niet meer mogelijk: iedereen weet wie zijn vader is en de media-aandacht rond de 16-jarige is, met name in Duitsland, enorm.

Landgenoot en vice-wereldkampioen Nico Rosberg maakte de hype rond Mick dit weekend van dichtbij mee tijdens het Mercedes' Stars and Cars-evenement in Stuttgart. "Ik hoop dat racen leuk blijft voor hem," stelt Rosberg. "Want dat is heel belangrijk. Het is heel, heel lastig voor hem maar het beste dat hij kan doen is de hype accepteren." Rosberg weet enigszins waar hij over praat. Ook hij heeft een beroemde race-vader. "Maar Mick heeft het veel zwaarder dan dat ik het ooit heb gehad," meent de zoon van voormalig wereldkampioen Keke Rosberg. "Het is volkomen logisch dat iedereen interesse in hem heeft. Het is heel erg belangrijk dat de mensen om hem heen hem goed begeleiden, maar ik denk dat Sabine Kehm dat heel goed zal doen." Kehm is de longtime manager van vader Michael en begeleidt tegenwoordig dus ook diens zoon Mick.

Het is niet alleen Mick's achternaam die vergelijkingen met zijn vader oproept. Ook diens rijstijl komt volgens teambaas Frits van Amersfoort overeen. "Michael is altijd een echte Duitse rijder geweest, hard werken, veel inzet, heel berekenend. Dat zie je bij Mick ook terug," vertelde de Nederlander recent aan BNR Radio. Een andere vergelijking die op de loer ligt is die met Max Verstappen. Ook jong, talentvol en zoon van een beroemde race-vader. Volgens Van Amersfoort, die vorig jaar Verstappen in zijn team had, is Mick Schumacher nog niet op dat niveau. "Mick is nog niet de parel die Max was, maar er zijn meerdere wegen die naar de Formule 1 leiden." Zal Mick Schumacher de koningsklasse van de autosport gaan halen? "Ja," antwoordt Van Amersfoort. "Dat denk ik wel."

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat Mick's oom Ralf teambaas wordt van een eigen ADAC Formule 4-team. De link met Mick werd door de media snel gelegd. Volgens Ralf is van een samenwerking echter geen sprake. "Mick rijdt voor Van Amersfoort Racing. Volgend jaar zal hij een kandidaat voor de titel zijn, denk ik. Mick is voor ons dus een tegenstander, net als iedereen." Ralf heeft zelf ook een racende zoon. De 14-jarige David komt momenteel uit voor het kartteam van zijn pa.

Overigens zal Mick Schumacher niet zoals Max Verstappen op 17-jarige leeftijd kunnen debuteren in de Formule 1. Sinds de spectaculaire en veelbesproken entree van de Nederlander heeft de FIA een minimale leeftijdsgrens ingevoerd. Talenten moeten 18 jaar of ouder zijn om mee te mogen doen. Schumacher wordt dat pas op 22 maart 2017.