2,5 jaar cel voor oud-Rochdale-topman

Oud-Rochdale-bestuurder Hubert Möllenkamp (65) moet 2,5 jaar de cel in. Dat besliste de rechtbank in Amsterdam donderdag. De aanklager had drie jaar cel geëist tegen de oud-topman, die in 2009 door woningcorporatie Rochdale werd ontslagen.

De rechtbank vindt bewezen dat hij zich heeft laten omkopen. Hij heeft zich ook schuldig gemaakt aan witwassen, oplichting, het doen van valse belastingaangifte, valsheid in geschrifte en meineed.

Volgens de rechtbank heeft Möllenkamp misbruik gemaakt van de afhankelijke positie van zakenrelaties door steekpenningen te vragen en aan te nemen. Het ging dan over grote geldbedragen, auto's en het gebruik van een Spaanse villa. De raad van commissarissen en de belastingdienst bleven overal buiten.

Valse verklaringen
Ook heeft hij belminuten en abonnementskosten verduisterd van Rochdale door die door zijn vrouw en kinderen te laten gebruiken. Privékosten die hij maakte met creditcards heeft hij zakelijk gedeclareerd.

Door vorig jaar te zeggen tegen de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties dat hij nooit steekpenningen heeft aangenomen, heeft hij bewust valse verklaringen afgelegd. "Want dat heeft hij willens en wetens wél gedaan", aldus de rechtbank, die daarmee meineed bewezen vindt.

Zakenpartners
Twee zakenpartners van Möllenkamp moeten ook de cel in, voor omkoping. Arie van E. (66) kreeg een maand cel, Henk O. (75) twee maanden. Beiden moeten 240 uur taakstraf doen.

De partner van Möllenkamp, Alberdine V., werd veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Ze kreeg die voor het opmaken van een valse factuur.

2,5 jaar cel voor oud-Rochdale-topman
2,5 jaar cel voor oud-Rochdale-topman (Foto: ANP)