Time kiest Merkel tot persoon van het jaar

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel is woensdag door het Amerikaanse Time Magazine verkozen tot persoon van het jaar 2015. Het tijdschrift motiveerde haar verkiezing door haar veerkracht en leiderschap in de Syrische vluchtelingencrisis en tijdens de crisis in de eurozone.

Genomineerden waren onder meer de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, Caitlyn Jenner en de Iraanse president Hassan Rouhani. Hoewel de titel kan worden opgevat als eerbetoon, houdt Time het erop dat het gaat om de persoon die het meest zijn stempel op het afgelopen jaar heeft gedrukt.

Vorig jaar werden niet één persoon, maar een hele groep hulpverleners in de strijd tegen ebola in West-Afrika 'persoon van het jaar'. In 2013 was het paus Franciscus, het jaar daarvoor de Amerikaanse president Barack Obama.

De jaarlijkse verkiezing begon voor het eerst in 1927 toen Charles Lindbergh de eerste 'man van het jaar' werd. In 1999 werd de titel gewijzigd in persoon van het jaar. Franklin D. Roosevelt is de enige die drie keer werd verkozen, in 1932, 1934 en 1941.

De lezers van Time kozen eerder al hun persoon van het jaar. De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders won die verkiezing. Zijn Republikeinse opponent Trump reageerde op Twitter verre van vriendelijk op de verkiezing van Merkel tot persoon van het jaar. Trump omschrijft de bondskanselier als 'de persoon die Duitsland verwoest'.

Time kiest Merkel tot persoon van het jaar
Time kiest Merkel tot persoon van het jaar (Foto: ANP)