Teeven: ik diende publiek belang

'De bestrijding van zware criminaliteit heeft voor mij altijd voorop gestaan. Het publieke belang diende ik destijds, en dat belang blijf ik tot op de dag van vandaag dienen.' Zo reageert VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven op de bevindingen van de onderzoekscommissie die de zogeheten Teeven-deal onderzocht. 

Teeven reageert op de kritiek van de onderzoekscommissie Oosting op een deal die hij in 2000 als officier van justitie sloot met een drugscrimineel. Als gevolg van de affaire trad hij begin maart af als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

Teeven zegt dat hij de bevindingen van de commissie met interesse heeft gelezen. Hij respecteert 'het werk dat daarvoor is verzet.' Maar Teeven benadrukt ook dat het rapport van de commissie gebeurtenissen behandelt die ruim vijftien tot twintig jaar geleden plaatsvonden.

Nadat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie de Kamer verkeerd had geïnformeerd over de deal, moest hij aftreden. Toenmalig staatssecretaris Teeven deed hetzelfde. Toen kamerlid Ard van der Steur in maart de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie werd, nam Teeven de vrijgekomen kamerzetel in.

Teeven: ik diende publiek belang
Teeven: ik diende publiek belang (Foto: ANP)