'IS verdubbelt aantal buitenlandse strijders'

In de afgelopen achttien maanden heeft de terreurgroep Islamitische Staat (IS) het aantal buitenlandse strijders verdubbeld tot naar schatting 31.000. Het is een nieuwe generatie jihadisten die zich in Syrië bij IS aansluit. Dit heeft een voormalig hoofd van de afdeling terrorismebestrijding van de Britse geheime dienst MI6, Richard Barrett, gezegd.

De chaos van de Syrische burgeroorlog trekt volgens Barrett de nieuwe generatie jihadisten aan. IS heeft veel meer succes dan andere terroristische groeperingen zoals al-Qaeda. Tal van Westerse leiders hebben gezegd dat IS een grotere bedreiging vormt dan al-Qaeda.

Barrett, die bij een particulier adviesbureau over veiligheidsvraagstukken in New York werkt, vindt dat er veel meer gedaan moet worden "tegen de aantrekkingskracht van IS". Dat betekent volgens hem niet meer oorlog, maar iets doen aan de manier waarop er naar de IS wordt gekeken. Veel strijders van IS komen uit het Midden-Oosten zelf, uit Noord-Afrika en de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Circa 5000 strijders zijn afkomstig uit de EU.

'IS verdubbelt aantal buitenlandse strijders'
'IS verdubbelt aantal buitenlandse strijders' (Foto: ANP)