Eindigt de recordreeks van Arsenal in Athene?

Vijftien keer op rij overleefde Arsenal de groepsfase van de Champions League, maar nu dreigt die recordreeks te eindigen in de haven van Athene. Alleen een miraculeuze ontsnapping kan er woensdag voor zorgen dat de 'Gunners' voor het zestiende achtereenvolgende jaar overwinteren in het belangrijkste Europese bekertoernooi. Het door blessures geteisterde Arsenal moet winnen van Olympiakos Piraeus en bovendien minimaal twee keer scoren. Alleen in dat geval kan de ploeg van manager Arsène Wenger de Griekse kampioen van de tweede plaats in de groep stoten.

"We weten precies wat we moeten doen", zei de Franse trainer. "Vanaf de aftrap gaan we er vol invliegen." Arsenal moet het in de hoofdstad van Griekenland wel stellen zonder een groot aantal vaste krachten. Wenger mist onder anderen zijn Chileense topschutter Alexis Sánchez en de middenvelders Santi Cazorla, Mikel Arteta, Jack Wilshere en Tomás Rosicky. De huidige nummer twee van de Premier League heeft zichzelf in de Champions League in de problemen gebracht door een rampzalige start, met nederlagen tegen Dinamo Zagreb (2-1) en thuis tegen Olympiakos (2-3).

Arsenal herstelde zich door koploper Bayern München in oktober met 2-0 te verslaan, al werden de Engelsen twee weken later in München helemaal weggespeeld (5-1). Dankzij de winst op Dinamo Zagreb (3-0) heeft de ploeg van Wenger woensdag nog een kansje zijn recordreeks met een jaar te verlengen. Winst van 1-0 of 2-1 is niet genoeg, omdat de onderlinge resultaten dan nog steeds in het voordeel van de Grieken zijn. Alle hogere uitslagen betekenen dat Arsenal voor de zestiende keer op rij verder gaat in de Champions League.

"Persoonlijk betekent het veel voor me om onze recordreeks te verlengen", zei Wenger. "Voor ons vertrouwen was het essentieel dat we zaterdag wonnen van Sunderland."De spelers van Arsenal kunnen beter niet te veel kijken naar de vorige resultaten tegen Olympiakos. Beide clubs kwamen elkaar de laatste jaren vaker tegen in de Champions League. De bezoekjes aan havenstad Piraeus in 2009, 2011 en 2012, allemaal op de laatste speeldag, gingen stuk voor stuk verloren.

Eindigt de recordreeks van Arsenal in Athene?
Eindigt de recordreeks van Arsenal in Athene? (Foto: ANP)