Alarmfase rood in Peking door smog

De Chinese autoriteiten hebben maandag voor het eerst in de hoofdstad Peking het hoogste smogalarm afgekondigd. Het staatspersbureau Xinhua meldde dat deze 'alarmfase rood' duurt van dinsdagmorgen 07.00 uur tot het middaguur (12.00 uur) van donderdag.

Het betekent onder meer dat scholen dicht blijven en er geen bouwwerkzaamheden in de openlucht zijn. Ouderen wordt geadviseerd om niet naar buiten te gaan. Bij code rood mogen auto's met een even nummerbord de ene dag de weg op, en de volgende dag mogen auto's met een oneven nummerbord. Fabrieken moeten hun productie terugschroeven en publieke evenementen worden afgelast. Heel het noorden en delen van het midden van China gaan gebukt onder smog.

Het Nationaal Meteorologisch Centrum en de gemeente Peking hebben in het weekeinde al gewaarschuwd tegen de ernstige luchtverontreiniging onder de huidige weersomstandigheden. Ze spraken toen nog over alarmfase oranje waarbij bijvoorbeeld scholen geen activiteiten buiten mogen ondernemen en de bouwsector tijdens het werk geen stof mag veroorzaken.

Hoogste alarmfase smog Peking
Hoogste alarmfase smog Peking (Foto: ANP)