Passagiersgegevens zes maanden bewaard

Gegevens van vliegtuigpassagiers zijn in de toekomst zes maanden beschikbaar en uitwisselbaar voor opsporingsdiensten in Europa. Daarover hebben de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie vrijdag een akkoord over bereikt in Brussel.

Er is vijf jaar onderhandeld over het zogeheten Passagiersnamen Register (PNR). Landen als Frankrijk en België hadden gepleit voor een langere bewaartermijn, in eerste instantie zelfs vijf jaar, maar ze gingen uiteindelijk akkoord met zes maanden. Ook de gegevens van mensen die vliegen binnen de EU worden geregistreerd en uitgewisseld als een lidstaat daar om vraagt, evenals die van chartervluchten.

Overigens wacht nog een strijd met het Europees Parlement over de kwestie. Woensdag leek sprake van een akkoord, maar donderdag zeiden de leiders van drie grote fracties in het Europees Parlement dat ze alleen instemmen als de uitwisseling van gegevens verplicht wordt. Dat willen de lidstaten echter niet. Zij leveren de gegevens op basis van vrijwilligheid. Wel verplichten ze zich om "noodzakelijke en relevante" informatie uit te wisselen.

Geen tijd te verliezen
Het PNR-systeem gaat op heel korte termijn van start, zei EU-commissaris Dimitris Avramopoulos. "Iedereen begrijpt dat er geen tijd te verliezen is. Het systeem biedt bescherming aan burgers en respecteert tegelijkertijd hun rechten. Het is een efficiënte manier om grenzen beter te controleren." De gegevens worden na zes maanden geanonimiseerd, en blijven dan nog 4,5 jaar in de database.

De afgelopen tijd, vooral na de aanslagen in Parijs, hameren steeds meer landen op de noodzaak van het systeem, zodat de reisbewegingen van terreurverdachten beter kunnen worden gevolgd. "Terroristen nemen vluchten binnen Europa en we moeten in staat zijn hen te traceren", zei de Franse minister Bernard Cazeneuve.

Passagiersgegevens zes maanden bewaard
Passagiersgegevens zes maanden bewaard (Foto: ANP)