Holleeder zwijgt, fluistert en grapt

"Nee, dank u." Het antwoord van 'topcrimineel' Willem Holleeder op de vraag van de rechtbank of hij zelf nog iets heeft te zeggen, is vrijdag even kort als krachtig. Hij heeft niets toe te voegen aan wat zijn advocaat Stijn Franken al heeft ingebracht.

Holleeder, van top tot teen in het zwart, doet er tot dan al het zwijgen toe. Luistert. Fluistert nu en dan Franken iets in. Lijkt onaangedaan nadat zijn zussen en zijn ex deze week in een ander proces een boekje over hem opendeden. Tussen de bedrijven door maakt hij ogenschijnlijk ontspannen grapjes met de rechtbank.

Die beslist 14 december of zijn zussen en ex op korte termijn alsnog in de openbaarheid worden verhoord. Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg hier vrijdag om. De aanklagers denken dat door de geplande, uitputtende ondervraging achter gesloten deuren 'alle authenticiteit en emotie' verdwijnt en dat het 'voor het beeld' van de rechtbank noodzakelijk is dat de zittingskamer op korte termijn zelf een moment bepaalt voor het verhoor van de vrouwen. Volgens aanklaagster Sabine Tammes wil met name zus Sonja 'graag worden gehoord'.

Franken, die heeft aangegeven per getuige zo'n twintig verhoordagen nodig te hebben, heeft er geen problemen mee als de zussen en de ex later in de openbaarheid worden gehoord, maar vindt dat nu onnodig. Het verhoor van de vrouwen achter gesloten deuren start op 15 en 16 december.

Holleeder wordt zelf 9 december verder verhoord. Zijn proces gaat 12 februari verder.

Holleeder zwijgt, fluistert en grapt
Holleeder zwijgt, fluistert en grapt (Foto: ANP)