Renault neemt Formule 1-team Lotus over

Renault heeft het noodlijdende Formule 1-team Lotus overgenomen, zo bericht Autosport. Deze week zouden de handtekeningen gezet zijn, al moet het nieuws nog wel door het Franse bedrijf bevestigd worden.

Enkele maanden geleden tekenden Renault en Lotus al een intentieverklaring over de mogelijke overname van de F1-renstal. De onderhandelingen verliepen echter moeizaam, maar de laatste hordes lijken nu genomen te zijn. Een van de zaken die afgelopen weekend in Abu Dhabi geregeld is, is dat Renault mee wil delen in de pot van het constructeurskampioenschap. Hierbij gaat het om betalingen op basis van een constructeursbonus en om historische prestaties. Het was een van de voorwaarde van Renault-baas Carlos Ghosn om de overname van Lotus te willen bewerkstelligen.

Het nieuws betekent dat Renault voor het eerst sinds 2011 weer als zelfstandig constructeur in de Formule 1 actief is. In het verleden was het Franse bedrijf met het team uit Enstone diverse malen succesvol, met onder meer twee wereldtitels voor Fernando Alonso in 2005 en 2006. In de afgelopen weken was al Renault-personeel in Engeland in de fabriek actief.

Update 0.14 uur
Renault-baas Carlos Ghosn heeft inmiddels bevestigd dat het bedrijf het Formule 1-team Lotus overneemt. Hoewel de laatste details nog besproken moeten worden zijn de handtekeningen op 3 december gezet. In januari zal Renault de toekomstplannen van het team gaan ontvouwen.

Ghosn: "Renault had twee opties: een terugkeer op 100 procent of een vertrek. Na uitgebreid onderzoek heb ik besloten dat Renault vanaf volgend jaar in de Formule 1 meedoet. Onze ambitie is om te winnen, ook als dat wat tijd gaat kosten."